Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter

Slim met ons groen

creëer, cultiveer, adapteer

35
11

Deze ideeën werden ingediend

Willekeurig
Populair
Recent
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 35 bijdragen
Begraafplaatsen – Van grijze naar groene rustplaats
Voor veel begraafplaatsen in Dilbeek kiezen we al een aantal jaar voor het principe van ingroenen en hebben we zo gezorgd voor ‘parkbegraafplaatsen’ waar onderhoud zonder pesticiden mogelijk is. De komende jaren zal ook de begraafplaats van Dilbeek een nieuwe insteek krijgen. Ook hier is ons idee om dit op een klimaatvriendelijke manier aan te pakken en ingroenen en ontharding als basisprincipe op te nemen. Zo zorgen onze groene begraafplaatsen voor meer natuuroppervlakte. Door een ecologisch beheer, groenvormen en plantenkeuze kunnen we de biodiversiteit verhogen.
Gemeente Dilbeek
0 1
Stemmen afgelopen
Bosbouw coordinatie
Uitgaande van het principe dat het bodemleven aan de basis ligt van let leven op vaste bodems, dienen drie belangrijke sectoren onder loep: de landbouw (zie andere bijdrage), de particuliere tuin (zie onder Ruimtelijk ordening) en de bosbouw. Wat de bosbouw betreft dienen maatregelen het dichtrijden van de ontzettend rijke bodems bij bosontgining worden vastgelegd. Buiten het op peil houden van de bodemvruchtbaarheid, zorgen bomen ook voor water filtratie, waterproductie, opbrengen van zuurstof. Ze spelen dan ook een fundamentele rol in het handhaven van de leefbaarheid van een biotoop. Er dient dan ook een coordinatie op touw gezet van de jaarlijkse toegestane kappingen opdat het areaal beschikbaar bos (aangelegd en natuurlijk) op een aanvaardbaar peil behouden blijft. Als kappingen toegestaan zijn dient die ruimte met jong plantgoed te worden voorzien waarbij eventueel losgereden bodems opgewoeld worden vooraleer overggegaan wordt tot die aanplant.
Jean-Louis V.
0 0
Stemmen afgelopen
Woningtypetoets en Bouwkompas
De beschikbare ruimte in Dilbeek staat onder druk. We moeten goed nadenken welke functies we op welke plaatsen willen uitbouwen, rekening houdend met de toekomstige noden. In juni 2020 keurde de gemeenteraad een tijdelijke bouwpauze goed voor meergezinswoningen. Tijdens de bouwpauze maken we werk van een bouwkompas met een ruimtelijke visie voor de toekomst. Zo willen we voor iedereen duidelijk maken wat waar gebouwd mag worden en onder welke voorwaarden. We zetten tijdelijk een stop op kwantiteit en maken werk van kwaliteit.
Gemeente Dilbeek
0 0
Stemmen afgelopen
Dringend BOUWSTOP in Dilbeek !
Het is heel jammer dat Dilbeek volgebouwd wordt met talloze grote projecten, terwijl er zo veel leegstand is. Overal moet het ooit groene karakter van onze gemeente wijken voor de bouw van grote en hoge appartementsgebouwen of bijvoorbeeld het Dansaert Park (waar vroeger een hele grote weide met dieren was). Het wordt hoog tijd dat er een bouwstop komt om de gemeente leefbaar te houden en het milieu te respecteren. Er zou waar mogelijk meer groen (bomen) moeten aangeplant worden. De reportage van Pano op 10 maart over “Droog Vlaanderen” ging ook over deze problematiek. Heel bedroevend...
Lieve D.
0 4
Stemmen afgelopen
Meer bomen
We kunnen een plaats uitzoeken om bomen te planten en een bos te maken
Patrick B.
0 1
Stemmen afgelopen
In kaart brengen van gemeentelijke zwarte punten voor het milieu met alleen oog voor verbetering.
Alle plaatsen waar tegen het welzijn van plant en dier gezondigd wordt in kaart brengen met de bedoeling de eigenaars aan te spreken over het belang van elke vierkante meter natuur voor het welslagen van een duurzaam klimaatactieplan. Uiteraard dient dergelijk aanpak in de tijd doorgetrokken en moeten streefdatums worden vastgelegd. Hiervoor moet dus elke burger melden waar de zaken nog kunnen worden verbeterd o.a. op het vlak van : 1. het bodemleven 2. de bezoedelingen 3. de properheid van de waterlopen 4. de aanplantingen 5. geluidshinder 6. gebruik van de verhardingen 7. het aaneensluiten van natuurzones 8. het créëren van corridors voor de biodiversiteit
Jean-Louis V.
0 0
Stemmen afgelopen
Al het groenafval uit de gemeente blijft in de gemeente en wordt verwerkt.
Rekening houdende met de nodige aanleg van ruimten die beplant worden (bomen, struiken langs fietspaden, onbedekte grond...) door de Gemeente, dient compost en hakselhout beschikbaar te zijn teneinde de bodemoppervlakte onder die aanplantingen af te dekken. Dit voorkomt uitdrogen, verwildering, vasttrappen en fungeert als een traagwerkende, duurzame meststof. Hierbij dient niet enkel het afval uit de particuliere tuin verwerkt doch ook al het afval van snoeiwerk en onderhoudswerk uitgaande van de Gemeentediensten. Het vraagt om een sterk beleid en organisatie voor het behandelen van al het groen afval. Een teveel aan compost en/of hoouthaksel kan ter schikking gesteld worden van de burger.
Jean-Louis V.
0 0
Stemmen afgelopen
Wetenschappelijke Beschrijving van de gevaren van het gebruik van pesticiden en onkruidverdelgers in de tuin
Rekening houdende met de noozakelijke bodemvruchtbaarheid en het bodemleven, dient regelmatig een duidelijke uitleg over dergelijke gevaren verschaft aan de tuineigenaars in eerste instantie en een ruimere bevolking voor de bedreigingingen die inherent zijn aan het gebruik van chemische producten op stoep, langs straatkant,
Jean-Louis V.
0 0
Stemmen afgelopen
Bijdragen aan de grootste bloemenweide van Europa
Meestappen in het project van Bye Bye Grass, het omzetten van de gemeentelijke openbare gazons in bloemenweiden en zo bijdragen aan de grootste bloemenweide van Europa voor . De gemeente kan zich laten coachen voor ontwerpen en het opzetten van participatieve trajecten tussen gemeentes, bedrijven en particulieren.
Marijke V.
0 0
Stemmen afgelopen
Bomenbeleidsplan
De bomen langs onze wegen worden in de toekomst niet zomaar gekozen. We willen een planmatige en duurzame weg uitstippelen voor de toekomst van individueel beheerde bomen. Daarom is een studiebureau aangesteld voor de opmaak van een ‘bomenbeleidsplan straat- en laanbomen’. Dit plan zet op een planmatige en duurzame wijze de weg uit . Het focust zowel op het behouden van het huidige bomenbestand (onderhoud en bescherming) als op het uitbreiden ervan (aanleg en aanplant). Een bomenplan maakt het beleid en beheer concreet, transparant en duurzaam. Het biedt garanties voor het behoud en de uitbreiding van het bomenbestand, onderbouwt de budgettering voor het bomenbeheer en biedt inzicht in de nodige werkorganisatie, capaciteit en planning. Het bomenplan zet een stabiele en doelgerichte koers uit voor een lange termijn. zie ook: https://www.dilbeek.be/nl/bomenbeleidsplan
Gemeente Dilbeek
0 1
Stemmen afgelopen
Meer speelnatuur op de scholen
Er zijn vele mogelijkheden om op de speelplaats meer speelnatuur te creëren : - wilgenhut bouwen (zie bestaande initiatieven op deze website) - moestuin aanleggen (vb De Klimop, Schepdaal) - Aanleggen van bloemen- en kruidenperken (Toekomstplannen TripTrap, Schepdaal) - Ontharding speelplaats - Boomstronkenparcours .... In samenspraak met leerkrachten en leerlingen en afhankelijk van de ruimtelijke mogelijkheden. Hiervoor kan je ook ondersteuning voor krijgen (vb Velt vzw, MOS, Regionaal Landschap, Goodplanet)
WG Duurzaamheid OC Schepdaal O.
0 0
Stemmen afgelopen
Speelbos
Een hondenspeelweide is tof, maar een stukje speelbos mag er ook zijn voor de kinderen. Waar ze wél bloemen mogen plukken, taken rapen en stapelen, misschien een boomhut met vogelkijkpunt, een blotevoetenpad, ... Kinderen die graag in de natuur spelen en hier mooie herinneringen opbouwen gaan later ook beter zorg dragen voor die natuur.
Ruby D.
0 0
Stemmen afgelopen
Samenwerking met de gemeentediensten op het vlak van signalisatie van ziekten en plagen in de tuin en op straat.
Door de signalisatie van plagen in de tuin kan het onoordeelkundig gebruik van producten gemeden worden en kan men vermijden dat sommige ziekten en insecten, die vroeger chemisch bestreden werden, opnieuw het hoofd opsteken b.v. coloradokever, meikever, ratten, aarappelplaag... Deze meldingen kunnen ook bijdragen tot het instandhouden van de door de gemeente geplante bomen, bermen en stoepen om verwaarlozing te vermijden.
Jean-Louis V.
0 0
Stemmen afgelopen
Groene daken (sedumdak)
De daken van (bus)haltes met groen voorzien zoals in Utrecht en Gent wordt gedaan.
Lori V.
0 0
Stemmen afgelopen
Groene daken
Platte of licht hellende daken kunnen beplant worden met vetplanten, kruiden, mos en/of gras. Ook struiken en bomen zijn bij bepaalde constructies mogelijk.
Lara v.
0 0
Stemmen afgelopen
Plant veel meer bos
Plant veel meer bos en verbindt de verschillende bossen met elkaar zoveel mogelijk.
David L.
0 0
Stemmen afgelopen
Bomen in de voortuin voor een groener straatbeeld
Het planten van straatbomen is niet overal mogelijk door de beperkingen van het openbaar domein (smalle straten, nood aan parkeerplaatsen, veilige voet- en fietspaden,...). Maar in de vele voortuinen kunnen potentieel duizenden bomen aangeplant worden. Gemeente Dilbeek kan een groener straatbeeld stimuleren met subsidies en een gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen (bv. verplichte aanplant van één hoogstamboom bij ieder nieuwbouwproject).
Thomas V.
0 0
Stemmen afgelopen
Bomen planten op vrije grasbermen
Doorheen de gemeente liggen tientallen kilometer lege grasbermen langs de straten. Daar kunnen honderden bomen en struiken op aangeplant worden. Dat zorgt voor meer ecodiversiteit en heeft bovendien een snelheidsremmend effect op het autoverkeer. Het vergt ook geen grote budgetten en levert een grote klimaatbonus op. De gemeente kan een interactieve kaart op haar website plaatsen waar de burgers zelf kunnen aangeven waar er vrije groene stroken liggen die in aanmerking kunnen komen. Dat verhoogt de participatiegraad van de inwoners.
Stef L.
0 0
Stemmen afgelopen
Excessieve bouwwoede tegengaan
Er wordt te veel van ons mooi Dilbeeks 'dorp' volgebouwd met woningen. De laatste 6 jaar vooral met appartementen die om het even waar neergepoot werden/worden. Appartementen horen niet thuis in straten of wijken die voorzien waren voor eensgezinswoningen. De infrastructuur is daar niet op voorzien en de bewoners zijn daar ook niet mee opgezet. Dit maakt Dilbeek onleefbaar en haar inwoners misnoegd.
Monique W.
0 0
Stemmen afgelopen
bouwvergunning = boomverplichting
Iedere bouwvergunning zou een verplichting kunnen inhouden om 1 boom op het perceel te planten. Bij te kleine percelen zou de gemeente dat kunnen omzetten in een alternatieve plantverplichting. Bouwpromotoren zouden kunnen verplicht worden om 1 boom per appartement te voorzien, of deel te nemen aan gemeentelijk project van boomaanplantingen elders. Zo creëren we onmiddellijk heel wat bijkomend groen, dat voor de bouwheer een verwaarloosbare kost inhoudt en voor de gemeente geen enkel bijkomend budget vergt (enkel wat opvolging in het kader van de normale opvolging van de bouwvergunning).
Stef L.
0 0
Stemmen afgelopen
Onmiddellijke bouwstop invoeren
Om onze gemeente nog leefbaar te houden, moet een onmiddellijke bouwstop ingevoerd worden. Wij leven als dieren op elkaar zelfs nu reeds in fusiegemeente Schepdaal. Waar het mogelijk is, bomen aanplanten en stilte-plekken creëren.
Jean E.
0 0
Stemmen afgelopen
Opwaarderen grond naast Dansaertpark
Enkele jaren geleden sneuvelde de wei aan de Dansaertlaan. Het was heel jammer om dat stukje groen weg te zien verdwijnen. Nu blijft er een soort van groen veldje over naast het park en dit wordt totaal niet benut. Kan hier een bloemenweide komen? Of kunnen hier bomen geplant worden?
Caroline D.
0 0
Stemmen afgelopen
burgers sensibiliseren om een boom in hun tuin te planten
de gemeente kan aan elk gezin een bon bezorgen waarmee ze in een tuincentrum een boom kan afhalen of korting kan krijgen voor een boom
Mia D.
0 1
Stemmen afgelopen
Lokale biomassa genereren
• Qua biomassa: er is nog geen businessmodel, maar zou mooi zijn mocht er (ism Regionaal Landschap) ikv landschapsversterking en vergroening (wat ook past in luik 2 vh LRT met Lennik, zie toelichting tijdens recentste gecoro) meer ingezet worden op de aanplant van hagen, houtkanten en bomen (zowel op publieke als private percelen). En dat deze periodiek onderhouden worden door lokale landbouwers (die op die manier id rustigere wintermaanden een centje knn bijverdienen). Het snoei-afval zou via een vergister of biomassaverbrander (met degelijke fijnstoffilter) knn omgezet worden in warmte/wijkverwarming (link met punt over warmtezoneringskaart).
Reindert D.
0 0
Stemmen afgelopen
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 35 bijdragen