home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ontdek het thema

Andere slimmigheden

Buurtmoestuinen

Beschrijf jouw idee

Openbare ruimtes waar kleine moestuintjes met een mix van groenten en kruiden aangelegd worden, waar iedereen aan kan werken en de producten kan oogsten. Er wordt compost, organische meststoffen en kalk gebruikt. Afval dat ontstaat, verwerken deelnemers in de kringloop van de moestuin door composteren en compostgebruik. Burgers die niet beschikken over een tuin en geen plaats hebben voor een composthoek kunnen hier dus terecht met hun etensresten. Regentonnen kunnen geïnstalleerd worden zodat er duurzaam omgegaan kan worden met water voor het bewateren van de planten. Hoofddoelstelling: voedsel produceren voor de deelnemers. Commerciële teelt is niet toegelaten. 2 personen geven zich op als verantwoordelijken van het project en zijn het aanspreekpunt voor de stadsdiensten. In een moestuin kunnen mensen met elkaar in contact komen die dat anders misschien niet zouden doen. Herhaalde ontmoetingen en praatjes kunnen vriendschappen smeden. Met een moestuin ben je afhankelijk van de seizoenen. Hierdoor leef je meer in het hier-en-nu en leer je welke groenten en kruiden bij welke seizoenen passen. Dit idee laat ook toe dat mensen die op een appartement wonen en geen plaats hebben voor een kleine moestuin, kunnen nu toch gaan tuinieren. Je hebt geen grote stukken grond nodig, een paar grote potten kunnen al voldoende zijn om wat groenten op een klein oppervlak te kweken.

Hoe helpt jouw voorstel mee aan de klimaat-doelstellingen?

Milieu: Etensresten en groenafval van mensen die wonen op een appartement kunnen op deze manier gecomposteerd worden in plaats van weg te gooien in de vuilbak. Door meer eten uit je eigen, lokale moestuin te eten, is er minder transport nodig. Groenten en fruit uit de supermarkt wordt vaak verpakt. door voedsel uit je eigen tuin te halen, heb je minder of zelfs geen verpakkingsmateriaal meer nodig. Je afvalproductie verminderd dus ook. Met een moestuin heb je altijd verse groenten. Deze groenten zitten nog vol met vitamines en mineralen. uiten werken en met je handen in de aarde wroeten is goed voor zowel je lichaam als geest. Tuinieren is een fysiek zware inspanning, dus een ideale work-out! Ook heeft buitenlucht en met je handen werken een ontspannend effect. Werken in een moestuin is dus een ideale manier om je stresslevel te verlagen en je hoofd leeg te maken. Het is ook leerzaam voor kinderen, zo leren ze waar het eten vandaan komt en leren ze hoe groenten kruiden groeien.

Dit voorstel draagt ook bij tot:

Gezondheid, Leefbaarheid, Ken je buren, Milieu/natuur, Geldbesparing

Wat ga je als burger of organisatie zelf doen?

Burgers: 1) Inrichten van een composthoek. 2) Waken dat de locatie geen stortplaats wordt voor organisch afval en dat de compostering correct verloopt. 3) korte opleiding thuiscomposteren volgen bij de stadsdiensten. 4) geregeld de moestuintjes onderhouden.

Welke ondersteuning heb je nodig van de gemeente of andere actoren?

Milieudienst: structuurmateriaal ( herfstbladeren of verhakseld snoeihout bijvoorbeeld) leveren. Advies van de groendienst, over welke groenten het beste groeien in de moestuintjes, wanneer ze geplant en geoogst kunnen worden.

Kies eventueel een foto, beeld,... om jouw idee te illustreren (max.10 MB).

2
0
Log in om te reageren

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u eerst registreren/aanmelden.

Aanmelden

Reacties