home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter

Over het project

Beter een goede buur dan een verre vriend! Met dit motto in het achterhoofd willen we buurtbewoners inzetten als buurtbabbelaars. Ze zijn de vertrouwenspersonen die het contact met de kwetsbare buren aangaan en onderhouden.

Hoe? Gewoon door een luisterend oor te bieden. Ze geven om het verhaal achter de voordeur en proberen zo te helpen als buur waar kan. Ze vormen bovendien de link met het lokaal dienstencentrum in Dilbeek dat zorgzame buurten vooropstelt.

In een zorgzame buurt wonen mensen comfortabel in hun woning of vertrouwde buurt. Het is een buurt waar jong en oud elkaar kennen en helpen. In een zorgzame buurt staat levenskwaliteit centraal, voorzieningen en diensten zijn er voor iedereen toegankelijk. Iedereen voelt er zich goed en wordt geholpen, ongeacht de ondersteuningsbehoeften.

Het dienstencentrum zoekt daarom buurtbabbelaars met het hart op de juiste plaats. Iemand die eens op de koffie gaat bij de buur die nauwelijks buiten komt, bij de buur die moeilijk te been is, bij de buur die onlangs zijn partner verloor, … Gewoon om te vragen: ‘Hoe gaat het met jou?’.

Het lokaal dienstencentrum ondersteunt de babbelaars door ze enkele handvaten aan te reiken bij moeilijke gesprekken, grenzen te stellen, vertrouwen te winnen, maar ook om de noden die naar bovenkomen bij deze buren bespreekbaar te maken. Met toestemming kan het dienstencentrum ingezet worden om hiermee aan de slag te gaan: van het inzetten van een thuiszorgdienst tot het deelnemen aan een kookworkshop. Elke nood is van belang!  

In een eerste stap gaat het lokaal dienstencentrum in gesprek met de bestaande buurt/wijkcomités in Dilbeek. Ze kennen hun buurt/buren en samen met hen willen we op zoek naar de geknipte buurtbabbelaar voor hun buurt. Ook houdt het de wijkcomités alert voor kwetsbare buren. Win-win!

Voel jij je geroepen als buurtbabbelaar? Een geboren luisteraar met een grote portie geduld, empathie en hulpvaardigheid?

Laat het ons dan meteen weten via dit emailadres: ouderenwelzijn@dilbeek.be of via 02 451 43 70.

We voorzien een eerste bijeenkomst met de geïnteresseerden in het najaar van 2023. Na enkele tips en tricks kan je dan aan de slag in je buurt.

Deel op facebook
Deel op twitter