Wat is BOA? En wat is het BOA-decreet?
Buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA)
Onder 'buitenschoolse opvang en activiteiten' vallen alle vormen van voor- en naschoolse opvang en vrijetijdsactiviteiten voor kinderen (tot 12 jaar) die na school en in de schoolvakanties georganiseerd worden.
Het BOA-decreet
Het decreet ‘Buitenschoolse Opvang en Activiteiten’ (BOA-decreet) daagt lokale besturen uit om dit aanbod, samen met alle lokale spelers, nog beter af te stemmen op de noden van álle kinderen en gezinnen.
De Vlaamse Overheid streeft tegen 1 januari 2026 naar een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse opvang en activiteiten voor álle kinderen en gezinnen en in samenwerking met alle lokale spelers. Het BOA-decreet heeft duidelijke doelstellingen:
- Elk kind moet zijn talenten kunnen ontplooien,
- Gezinnen moeten hun werk of opleiding kunnen combineren met hun gezin,
- De sociale cohesie en de toegankelijkheid in de samenleving moet gestimuleerd worden.
Op die manier krijgen kinderen meer speelmogelijkheden en ontplooiingskansen, maar ook keuzevrijheid en recht op rust. Het aanbod buitenschoolse opvang en activiteiten moet ook toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen.
Het decreet focust expliciet op de jongste kinderen, want hoe vroeger je inzet op kinderen en hun ontwikkeling, hoe groter de impact op hun verdere leven is. Daarnaast vraagt het decreet ook bijzondere aandacht voor kwalitatieve kleuteropvang, kwetsbare gezinnen, kinderen met specifieke zorgbehoeften en het multifunctioneel gebruik van infrastructuur.
Waarom en hoe willen we jullie betrekken?
Het nieuwe BOA-decreet doet ons nadenken over hoe we als gemeente de buitenschoolse opvang en activiteiten voor kinderen het beste aanpakken. Hoe zorgen we voor een kwalitatief, divers en toegankelijk aanbod met wat wils voor elk kind? Hoe zorgen we er ook voor dat het aanbod tegemoet komt aan de noden van ouders en het combineren van werk en gezin? Om een antwoord te vinden op deze vragen, willen we zowel diegenen die activiteiten organiseren als degenen die eraan deelnemen een stem geven: kinderen, ouders en andere zorgpersonen, en de aanbieders van activiteiten en opvang. Concreet zoeken we een antwoord op de volgende vragen:
- Hoe wordt het huidige BOA-aanbod en -beleid gewaardeerd, en hoe zien we de toekomst? Wat gaat er goed, welke drempels worden er ervaren, waar zijn er verbeterpunten en kansen voor de toekomst? Hoe zorgen we er het beste voor dat de doelstellingen van het nieuwe BOA-decreet gehaald worden? Rond deze vragen organiseren we een workshop met (groot)ouders, organisatoren van activiteiten en opvang, en andere geïnteresseerde betrokkenen.
- Wat verwachten ouders en wat hebben zij nodig op vlak van opvang en buitenschoolse activiteiten? Hoe gebruiken zij het aanbod vandaag (niet), en hoe combineren zij dit met hun professionele situatie? Om dit te weten te komen oraniseren we een online ouderbevraging.
- Bovendien willen we ook weten wat de kinderen zelf nodig hebben. In juni 2024 gingen een aantal kleuterjuffen aan de slag met ons kleuterpakket. In september 2024 organiseren we een kindbevraging om ook van de lagere school kinderen te horen wat zij graag willen en nodig hebben.
De input die we via deze acties verzamelen wordt een van de inspiratiebronnen om het komende jaar een gedragen en ambitieuze visie voor ons nieuwe BOA-beleid uit te werken, zodat we klaar zijn voor de start van het nieuwe BOA-decreet op 1 januari 2026.
Meer informatie
Heb je specifieke vragen rond de opvang en activiteiten van je kinderen en vind je het antwoord niet op deze pagina, neem dan een kijkje op de projectpagina van BOA, of stuur een mailtje naar boa@dilbeek.be