Windplan Dilbeek
Beschrijf jouw idee
ik vind de oef die ze onlangs in Ternat gedaan hebben niet slecht: een studiebureau aanstellen om de potentie voor windturbines in Dilbeek te onderzoeken (bestek is beschikbaar). En daarbij zeker ook de gemeentelijke gronden meenemen.
Ik dacht dat de energiekansenkaarten van VITO in opdracht vd provincie (2015 of 2016) een paar zones in Dilbeek afbakenden. En dat doet de landschapsstudie ikv het strategisch project 'Opgewekt Pajottenland' ook (duidt een zone aan op de grens Lennik-Schepdaal).
1 vd scenario's vd provincie ikv begeleiding bij opmaak klimaatactieplan wil hier ook fors op inzetten, heb ik begrepen.
'RUP ondernemen' zou hier ook een rol kunnen in spelen. Ikv dit RUP zou in het industriepark van Groot-Bijgaarden naar de locaties kunnen gezocht worden met de meeste energetische potentie.
Vooraleer hier verder tijd en energie in te steken best wel eerst navraag doen bij Skeyes (vroegere Belgocontrol) wat zij vinden over windmolens in Dilbeek.
Indien advies van Skeyes positief dan zou Dilbeek dezelfde oef knn doen. In het beste geval komen daar ook een aantal publieke percelen uit. Voor de ontwikkeling daarvan kan Dilbeek dan een aanbesteding id markt zetten en bepaalde VW'en opleggen: bvb dat er X% rechtstreekse burgerparticipatie moet zijn (lees: dat Dilbekenaren kunnen investeren in die windmolen(s) en mede-eigenaar knn worden). Op die manier hebben ze niet enkel de lasten ervan, maar ook een stukje vd lusten (via jaarlijks dividend) ==> goed voor draagvlak. Aan de ontwikkelaar zou ook knn opgelegd worden om een klimaat- en/of omgevingsfonds te spijzen
Hoe helpt jouw voorstel mee aan de klimaat-doelstellingen?
Lokaal opgewekte duurzame energie voor minder CO2-uitstoot.
Dit voorstel draagt ook bij tot:
Gezondheid, Milieu/natuur, Geldbesparing
Om een reactie te kunnen plaatsen moet u eerst registreren/aanmelden.
Aanmelden