Dialoogmomenten met de wijk
Het ontwerpteam
Testfase STOP-principe
Het verkeer in de wijk tellen
Zomer: aanpassingen en activiteiten
Om van de wijk een Leefbuurt te maken op maat van wie er woont en werkt, gaat een gespecialiseerd team met kennis van zaken alle aspecten onder de loep nemen en een plan ontwerpen. Daarnaast hebben we jullie nodig, de buurtbewoners, die vanuit jullie dagelijkse leven in de wijk mee observeren, denken en kritische feedback geven. Samen met jullie doorlopen we volgende stappen.
Reeds in mei en juni startten we de eerste dialoogmomenten met de wijk op. Hier wisselden jullie uit over je kijk op de wijk, jullie bekommernissen en dromen, gaven jullie een eerste feedback op de testfase van het STOP-plan, bedachten jullie een eerste reeks zomeractiviteiten en mogelijke aanpassingen in de wijk voor meer ontmoetingsruimte.
Doorheen het project blijven we dergelijke dialoogmomenten organiseren. Het zijn belangrijke momenten waarop jullie bewoners je noden, bezorgdheden, en ook je dromen en aangename vaststellingen met elkaar delen. Alle inbreng uit deze avonden wordt meegenomen door het ontwerpteam.
Wil je er voortaan graag bij zijn? Schrijf je dan hier in.
In juni deed de gemeente een oproep aan externe ontwerpteams om voorstellen in te dienen hoe zij de transformatie naar een LEEFBUURT willen aanpakken. In september wordt de opdracht aan een team toegekend. Dit team zal na analyse van alle aspecten een plan voor de wijk ontwerpen en de wijk actief daarbij blijven betrekken. Daarbij kijkt men naar de bodem, vergroening, ontharding, water, ligging van de straten en voetpaden, mobiliteit, parkeren, veiligheid voor fietsers en voetgangers, openbare ruimte, ontmoetingsruimte, rustplekken, speelmogelijkheden,….
Een Leefbuurt vraagt om veilige en rustigere straten, zeker voor wie zich te voet of met de fiets in de wijk wil verplaatsen. Dit geldt nog meer voor kinderen en ouderen. Daarom hebben we midden mei de wijk - bij wijze van test – volgens het STOP-principe heringericht. Verschillende straten werden éénrichtingsstraten voor gemotoriseerd verkeer en het voetpadparkeren werd overal afgeschaft. Vanuit de wijk kwamen al langer vragen naar veiligere voetpaden en comfortabelere rijwegen voor fietsers. De test zal een heel aantal maanden lopen opdat er voldoende tijd is om verschillende alternatieven voor het parkeren en voor de verkeersstromen te kunnen testen en hun impact te meten. Alle bevindingen neemt het ontwerpteam mee in hun werk.
Om de werkelijk impact van de gewijzigde verkeerssituatie te kennen, moeten we het verkeer lang genoeg en nauwkeurig meten. Vanaf 1 juli hangen buurtbewoners overal in de wijk een Telraam aan hun raam. Dat is een soort lage resolutie camera die alle verkeer telt, met respect voor ieders privacy. In het najaar bespreken we de metingen met de wijk en nemen we de vaststellingen en suggesties mee naar het ontwerpteam.
Wil je meer weten over Telraam of wil je ook een Telraam aanvragen? Lees meer hier.
Als eerste voorproefje op de LEEFBUURT komen er in de zomer al enkele aanpassingen in de wijk om buren aan te moedigen elkaar buiten te ontmoeten. Op jullie vraag tijdens de wijkavonden plaatst de gemeente op verschillende plekken bloem-/kruidenbakken en banken. Er komt een weggeefkast en de knip wordt gezellig ingericht met picknicktafels en kruidenbakken.
Ook deden we een oproep om buurtactiviteiten te bedenken voor deze zomer: Er komt een wijkcafé en burenapero’s aan de knip, er is sprake van een rommelmarktje of garageverkoop, de jaarlijkse barbecue van het wijkcomité, misschien een creaworkshop aan de knip ….
Alle activiteiten verschijnen op de online kaart en de kalender op dit platform, zodat jullie je buren makkelijk kunnen uitnodigen.